radio@toxotisfm.gr
Με την αγαπη σας στην 1η θέση στα FM του Ν.Πέλλας απο το 1991.
Tο ραδιόφωνο !!! Η Μόνιμη συντροφιά σου.....Ακούς παντού 96,3 fm!!!
σε καθε γωνιά του πλανήτη ....χωρίς να σε απασχολεί σε
πάσης φύσεως εργασια...... Ακούς στο κινητό, στο σπίτι,στο μαγαζί,
στο αυτοκίνητο, στον υπολογιστή, στο χωράφι….ΠΑΝΤΟΥ !!!
********
Ανήκω σε αυτούς που μου αρέσει η συντροφιά του
ραδιοφώνου μέχρι σήμερα  .
 Παρά τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα που υπάρχουν 
νομίζω ότι το ραδιόφωνο εξακολουθεί να έχει
τη δική του αξία και αρχοντιά. Μπορείς να το έχεις
 να παίζει όλη μέρα, να σου σιγοκουβεντιάζει, να σου
σιγοτραγουδεί, να σε κρατεί σε εγρήγορση σε ενημέρωση,
 σε ψυχαγωγία.Από τις βασικές του ωφέλειες είναι ότι
 σε κάνει να ακούς, πράγμα δύσκολο για τους ανθρώπους
 σήμερα.
Είναι  ένα μέσο που δε θα ανησυχούσες αν το παιδί
σου άκουγε μόνο του ραδιόφωνο, κάτι που δε θα το ήθελες
 να συμβαίνει με την τηλεόραση,και τον υπολογιστή.
Στο σπίτι, στη δουλειά σου,στο μαγαζί σου, στο  αυτοκίνητο,
το ραδιόφωνο σε ηρεμεί σε κάνει να σκέπτεσαι και να φαντάζεσαι 
εσύ όπως θέλεις αυτά που ακούς.
… Θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα τη συντροφιά του ραδιοφώνου.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΦΙΛΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ!!!Παρουσιάζονται προβλήματα κατά την ακρόαση;
Επικοινωνήστε μαζί μας...... στο 6932425259.
**********
 

Ημερίδα - εκδήλωση Καρδιαγγειακών Παθήσεων

Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας την Ημερίδα - εκδήλωση που διοργανώνουμε με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στα πλαίσια του προγράμματος CHILDRENHEALTH το οποίο στοχεύει στην Πρόληψη των Καρδιαγγειακών Παθήσεων από την Παιδική Ηλικία, με χρήση νέων τεχνολογιών. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τη Διαχειριστική Αρχή Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Διασυνοριακής Συνεργασίας στο Transnational Territorial Cooperation Programme INTERREG .

Η Ημερίδα πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013 ώρα 12:00-14:00 (ανοιχτή εκδήλωση) και 14:00-16:00 (project τελική) στην αίθουσα 1 του κτιρίου του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α.) του ΑΠΘ –Πανεπιστημιούπολη, οδός 3ης Σεπτεμβρίου (μεταξύ Φοιτητικής Λέσχης και του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου).

Συνημμένα σας διαβιβάζουμε το πρόγραμμα της ημερίδας.


Συν/να :Πρόγραμμα Με τιμή
Ο Διοικητής

Παύλος Μάρκου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ CHILDRENHEALTH
Η ομάδα του έργου CHILDRENHEALTH του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σας προσκαλεί την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013 στην ενημερωτική ημερίδα με θέμα "τη χρήση νέων τεχνολογιών στην προάσπιση της υγείας των παιδιών από την παιδική ηλικία" στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α-Αμφιθέατρο 1) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (3ης Σεπτεμβρίου).
Η ημερίδα γίνεται με αφορμή την ολοκλήρωση των δράσεων του έργου CHILDRENHEALTH του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG Ελλάδα – ΠΓΔΜ, όπου διερευνήθηκε η συχνότητα της παιδικής παχυσαρκίας και προσδιορίσθηκαν παράγοντες κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα στην διασυνοριακή περιοχή και με την χρήση νέων τεχνολογιών πραγματοποιήθηκε διάχυση της γνώσης πάνω στους παράγοντες αυτούς και στα συμπεράσματα της μελέτης. Οι δράσεις αυτές απευθυνόταν και συνεχίζουν να απευθύνονται σε επαγγελματίες υγείας, εκπαιδευτικούς και στις οικογένειες των παιδιών.
Η κεντρική ιδέα του προγράμματος CHILDRENHEALTH πηγάζει από την ανάγκη να προασπιστεί η υγεία των παιδιών, να διερευνηθεί το φαινόμενο της παχυσαρκίας, να εκπαιδευτούν οι επαγγελματίες υγείας, να ενημερωθούν δάσκαλοι και γονείς και να γίνει εκτίμηση σε παιδιά σχολικής ηλικίας της επικινδυνότητας εμφάνισης Καρδιαγγειακών Νοσημάτων (ΚΑΝ) στην ενήλικη ζωή, με στόχο την πρόληψή τους από την παιδική ηλικία.
Σημαντικό τμήμα των δράσεων του προγράμματος CHILDRENHEALTH αποτέλεσαν:
• Η συνεργασία Ελλάδας και ΠΓΔΜ στην εντόπιση παιδιών με παχυσαρκία ή οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακού νοσήματος πριν την ηλικία των 65 ετών, σε διασυνοριακές περιοχές των δύο χωρών
• Η διερεύνηση γνωστών και νεότερων παραγόντων κινδύνου για την παχυσαρκία και τα ΚΑΝ
• Η διερεύνηση γενετικών παραγόντων κινδύνου για την παχυσαρκία και τα ΚΑΝ
• Η εξατομικευμένη ανάλυση των αποτελεσμάτων των παιδιών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα τα παιδιά με αυξημένο κίνδυνο
• Η ανάπτυξη διαδικτυακών εργαλείων για :
o τη δυναμική καταχώρηση των στοιχείων σε ηλεκτρονικό φάκελο υγείας και την εξαγωγή αυτόματων αναφορών
o τη δημιουργία δυναμικών χαρτών με τα επιδημιολογικά προφίλ υγείας των παιδιών της περιοχής
Το πρόγραμμα κατάφερε να συλλέξει και να οργανώσει τους ενδιαφερόμενους παρόχους υγείας ώστε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός μεταφοράς εμπειρίας και ειδίκευσης. Ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε με την συμμετοχή στο πρόγραμμα όλων των ενδιαφερόμενων φορέων, με την οργάνωση ημερίδων και εκδηλώσεων δημιουργώντας ένα δίκτυο επικοινωνίας όπου γνώση και εμπειρίες ανταλλάσσονται. Ενδεικτικά αναφέρονται οι επισκέψεις Ελλήνων ιατρών στο πλαίσιο τοπικών Ημερίδων για την ενημέρωση των Ιατρών, γονέων αλλά και δασκάλων σε θέματα παχυσαρκίας και κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά και πρόληψης των ΚΑΝ από την παιδική ηλικία. Ανάλογες δράσεις πραγματοποιήθηκαν από ομάδα ειδικών και στην ΠΓΔΜ.
Με άδεια του Υπουργείου Παιδείας και των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την πολύ ένθερμη συνεργασία των εκπαιδευτικών και των συλλόγων γονέων, έγιναν επισκέψεις σε σχολεία των περιοχών Φλώρινας και Γιαννιτσών. Η εξαίρετη συνεργασία με τις ομάδες εργασίας των Νοσοκομείων Φλώρινας και Γιαννιτσών, που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, συνέβαλε σημαντικά στην επιτυχή ολοκλήρωσή του.
Στα παιδιά μετρήθηκαν το βάρος, το ύψος, καταγράφηκαν η ηλικία, και συμπληρώθηκε από τις οικογένειες των παιδιών φόρμα συγκατάθεσης συμμετοχής στη μελέτη. Επιπλέον, συμπληρώθηκε ερωτηματολόγιο αναφορικά με το ατομικό ιστορικό, το οικογενειακό ιστορικό των παιδιών αναφορικά με την εκδήλωση καρδιαγγειακού νοσήματος σε συγγενείς των παιδιών (γονείς, παππούδες, θείοι) κάτω από την ηλικία των 65 ετών, υπερλιπιδαιμίας ή παχυσαρκίας, αναφορικά με τη διατροφή και το γενικότερο τρόπο ζωής των παιδιών (π.χ. άθληση). Υπολογίσθηκε ο δείκτης μάζας σώματος (ΒΜΙ) των παιδιών, βάσει του οποίου διακρίθηκαν τα παιδιά σε φυσιολογικού βάρους (νορμοβαρή), υπέρβαρα και παχύσαρκα. Έγιναν αιμοληψίες στα παιδιά και προσδιορίσθηκαν οι τιμές της λιπιδαιμικής ταυτότητας [ολική χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, HDL-χοληστερόλη, LDL-χοληστερόλη, απολιποπρωτεΐνες Α-Ι και Β-100 και η λιποπρωτεΐνη (α)], διερευνήθηκε η ηπατική και η νεφρική λειτουργία των παιδιών και τα επίπεδα παραγόντων οξείδωσης και φλεγμονής, όπως η γGT, το ουρικό οξύ και η hsCRP.
Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είναι η καταγραφή της παιδικής παχυσαρκίας για πρώτη φορά στην διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας - ΠΓΔΜ, αλλά και η διερεύνηση παραγόντων κινδύνου για την παχυσαρκία και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Συγκεκριμένα, από τις παραπάνω δράσεις αναδεικνύεται ότι:
• Τα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ είναι πολύ υψηλά, δηλαδή τα ποσοστά των υπέρβαρων παιδιών στις περιοχές των δύο χωρών ήταν 29,9% και 24,9%, αντίστοιχα, ενώ των παχύσαρκων ήταν 16,7% και 18%, αντίστοιχα. Στην Ελλάδα τα ποσοστά αυτά θεωρούνται σημαντικά αυξημένα σε σύγκριση με εκείνα προηγούμενης μελέτης του INTERREG III που διεξήχθη το 2006-2008 σε άλλες διασυνοριακές περιοχές της Β. Ελλάδας, που ήταν υπέρβαρα 27,1% και παχύσαρκα 8,2%.
• Τα παιδιά της Ελλάδας έχουν επιπλέον επιβαρυντικούς παράγοντες το θετικό οικογενειακό ιστορικό για ΚΑΝ ή υπερλιπιδαιμία σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό (70,1%) από εκείνα της ΠΓΔΜ (28,5%).
• Επιπλέον, στην Ελλάδα, το 49,8% των παιδιών είχαν τιμές χοληστερόλης πάνω από τα ανώτερα φυσιολογικά όρια, ενώ στην ΠΓΔΜ μόλις το 33,5%, με σημαντική διαφορά. Επίσης, το 40,6% των παιδιών στην ΠΓΔΜ είχε χαμηλά επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης (HDL) και άρα χαμηλότερη καρδιοπροστασία, σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου τα περισσότερα παιδιά (85,8%) είχαν φυσιολογικά επίπεδα HDL. Αναφορικά με τη Lp(α), που είναι γενετικά καθοριζόμενη και αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το 1/4 περίπου των παιδιών (26%) των ελληνικών περιοχών και το 1/5 (20%) των παιδιών των περιοχών της ΠΓΔΜ είχαν επίπεδα υψηλότερα από τα επιθυμητά.
• Επίσης, στα παχύσαρκα παιδιά της Ελλάδας η λιπιδαιμική ταυτότητα και οι παράγοντες οξείδωσης και φλεγμονής παρουσίαζαν σημαντική επιδείνωση. Στα παχύσαρκα παιδιά της ΠΓΔΜ διέφεραν σημαντικά μόνο οι τιμές των τριγλυκεριδίων, της HDL και των παραγόντων οξείδωσης και φλεγμονής. Επομένως, και στις δύο χώρες η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία επιδεινώνει τα λιπίδια και τους παράγοντες οξείδωσης και φλεγμονής, που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων στην ενήλικη ζωή.
• Τέλος, η γενετική ανάλυση στο δείγμα δεν έδωσε στατιστική διαφορά στα υπό-διερεύνηση γονίδια ως προς την επικινδυνότητα εμφάνισης ΚΑΝ μεταξύ των δυο πληθυσμών.
Όμως, τα παραπάνω αποτελέσματα αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά της ανάγκη συνεχών δράσεων ενημέρωσης-αφύπνισης των παιδιών, των οικογενειών τους, των δασκάλων τους και των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τους κινδύνους της παχυσαρκίας από την παιδική ηλικία, ιδιαίτερα όταν αυτή συνοδεύεται από θετικό οικογενειακό ιστορικό για ΚΑΝ.
Τέλος, με βάση τις νέες τεχνολογίες διαδικτύου αναπτύχθηκαν εργαλεία ηλεκτρονικού φακέλου υγείας αλλά και αναπαραγωγής, μέσω αυτού, δυναμικών χαρτών με τα επιδημιολογικά προφίλ υγείας των παιδιών της περιοχής, καθώς επίσης και πλατφόρμα ηλεκτρονικής εκπαίδευσης στα παραπάνω θέματα. Όλα τα τελευταία εργαλέια κάνουν χρήση νέων τεχνολογιών συνεργατικού διαδικτύου και κοινωνικών μέσων αλλά και σημασιολογικού ιστού και διατίθενται δωρεάν προς χρήση προς όλους τους επαγγελματίες υγείας και τους υπόλοιπους χρήστες με στόχο τη βελτίωση της υγείας πληθυσμού της περιοχής.
Στο έργο συνεργάστηκαν 5 Φορείς της Διασυνοριακής ζώνης Ελλάδας-ΠΓΔΜ και συγκεκριμένα: το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Νοσοκομείο “Dr. Trifun Panovski” Bitola, Γενικό Νοσοκομείο Πέλλας (ΓΝ Γιαννιτσών, ΓΝ Έδεσσας), Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας «Ελένη Θ. Δημητρίου», Κέντρο Υγείας Health Home Gevgelija.
Επισυνάπτεται το πρόγραμμα της εκδήλωσης.
Πληροφορίες
Υπεύθυνος Έργου: Παναγιώτης Μπαμίδης, Τμήμα Ιατρικής, ΑΠΘ, Τηλέφωνο: 2310 999310, 6972008122, Email: bamidis@med.auth.gr
Υπεύθυνη εργαστηριακών αναλύσεων: Αρετή Μακέδου-Χίτογλου, Τμήμα Ιατρικής, ΑΠΘ, Τηλέφωνο: 2310 994809, 6936834366, Email: aretimak@med.auth.gr
Υπεύθυνος γενετικών αναλύσεων: Νότης Αργυρίου, Τηλέφωνο: 2310 994809, 6979330333, Email: notis.argiriou@gmail.com,
 


    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  THΛ 2382042303 fax : 23820 42799  radio@toxotisfm.gr κιν. : 6932425259 

  Web Design Pella-Net